Przyprawy mają moc

Są kuchnie, w których jedynymi używanymi przyprawami są sól i pieprz. To ogromna strata nie tylko dla kubków smakowych, jak i dla zdrowia. Bo przyprawy dodawane do potraw mają moc – moc leczniczą. Goździki i cynamon mają moc rozgrzewającą. Używane najczęściej w czasie grudniowych świąt, doskonale sprawdzą się w codziennym menu. Działają przeciwbólowo, dlatego polecane są w czasie przeziębień. Wypite z gorącą herbatą wieczorem, przeciwdziałają bezsenności. Dodatkowo cynamon działa uspokajająco. Podobne działanie wykazuje imbir.

Chroni przed przeziębieniami i wspomaga układ trawienny. Dobrze radzi sobie z migrenami i działa przeciwwymiotnie. Stosowany jest jako naturalny lek na choroby lokomocyjne. Takie właściwości ma też mięta. Dodatkowo jednak wspomaga pracę wątroby. Popularna bazylia wspomaga metabolizm, ale i działa przeciwzapalnie. Majeranek działa przeciwutleniająco. Szafran natomiast działa zarówno przeciwnowotworowo, jak i wpływa na potencję. Podawany dzieciom koper włoski reguluje pracę jelit i przeciwdziała wzdęciom.