Na co powinien zwrócić uwagę dietetyk komponując dietę dla cukrzyka?

Dla osób chorych na cukrzycę istotne jest utrzymanie odpowiedniego poziomu glukozy we krwi. Każdy diabetyk, niezależnie od typu cukrzycy, powinien mieć odpowiednio dla siebie ułożoną dietę, która dostarczy organizmowi potrzebną ilość składników odżywczych, mineralnych i witamin.

Zanim specjalista opracuje niskokaloryczną dietę dla chorego zwraca uwagę na kilka istotnych czynników : wiek, wzrost, masę ciała, rodzaj i intensywność wysiłku fizycznego, płeć oraz choroby i przyjmowane aktualnie leki. Wprowadzenie diety z pewnymi ograniczeniami nie oznacza wcale, że diabetyk będzie skazany na posiłki monotonne i niesmaczne.

Chodzi o to, by pewne składniki pojawiły się w większych ilościach, inne w mniejszych. I tak np.

jadłospis powinny częściej urozmaicać ryby, gruboziarniste pieczywo i kasze oraz rośliny strączkowe. Do każdego dania wskazane będą najlepiej surowe warzywa i owoce, ale raczej takie, które zawierają mało węglowodanów.