Wiosenna dieta

Po długim okresie zimowym nasz organizm jest dość osłabiony i koniecznie potrzebuje uzupełnienia mikroelementami i witaminami. Wiosenny czas sprzyja temu, że znacznie łatwiej je zdobyć niż zimą.

Pojawiają się wtedy nowalijki, które w zdecydowany sposób nas wzmocnią. Lepszą odporność zyskamy serwując sobie w posiłkach świeże owoce i warzywa, które mają dużo antyoksydantów.

Warto w czasie przesilenia wiosennego włączyć też do jadłospisu kiełki i zioła hodowane samodzielnie w domu, pestki słonecznika i dyni oraz orzechy. Wszelkie niedobory witamin i mikroelementów wyrównamy poprzez dobre skomponowanie diety, w której oprócz zielonych produktów znajdą się też chude mięso, ryby, kasze, nabiał i pełnoziarniste pieczywo.

Kolorowe dania i przekąski na pewno poprawią naszą kondycję fizyczną i psychiczną, dodadzą energii, wzmocnią pamięć i koncentrację, polepszą samopoczucie. Uzupełniając wszystkie brakujące składniki ochronimy się przed chorobami, którym sprzyja wiosenne osłabienie organizmu.